Ledenavond CCO

8 november 20.00 uur ledenavond CCO; nieuwe film over het stroomgebied van de Vecht

OMMEN – Op de ledenavond donderdag 8 november van de historische vereniging CCO in Ommen staat de rivier de Vecht centraal. Filmer Jan van der Geest vertoond dan zijn nieuwe documentaire “Het stroomgebied van de Vecht”. Deze filmavond wordt gehouden in het Hervormd Centrum aan de Julianastraat 8 in Ommen en begint om 20.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom. De toegang gratis.
Twistpunt
De film is het vervolg van twee eerder door van der Geest gemaakte films over het stroomgebied van de Dinkel en de Regge. Beide riviertjes hebben hun monding in de Vecht. Het verhaal in de film gaat over de natuur, de cultuur en historie van de plaatsjes, die gelegen zijn aan deze slingerende rivier. De film begint in het Duitse Darfeld, gelegen in het Münsterland, waar ook de Vecht ontspringt en wordt het twistpunt over het beginpunt van de rivier opgelost. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan het bedevaartplaatsje Eggerode. Daarna volgen de Vechtplaatsjes Metelen en Langenhorst. In Welbergen wordt een bezoek gebracht aan het landgoed en de waterburcht Welbergen, dat in het verleden in het bezit was van het Twentse echtpaar Jan Jordaan en Bertha van Heek. Via het gehucht Ohne belandt de filmer in het fraaie plaatsje Schüttorf. Vervolgens gaat het in de richting van de voormalige textielstad Nordhorn. In Nordhorn wordt vooral aandacht geschonken aan het verleden van de textielindustrie in deze stad. In Neuenhaus is te zien dat de Dinkel uitmondt in de Vecht. Als laatste in Duitsland wordt nog een bezoek gebracht aan de stad Emlichheim en het grensdorp Laar. Na Laar zoekt de Vecht haar weg op Nederlands grondgebied. Met een zomp wordt via de natuurlijke grens in de Vecht Nederland binnen gevaren. Bij de brouwerij en oud schipperscafé Mommeriete in Gramsbergen legt de zomp aan. De cameraman laat vervolgens beelden van het beschermde stadsgezicht van Gramsbergen zien. Een bezoek aan het cultureel informatiecentrum Vechtdal in deze plaats mocht hier niet ontbreken. Ook wordt er aandacht geschonken aan de veldslag in het naburige Ane in het jaar 1227. Vervolgens stroomt de Vecht naar de stad Hardenberg met haar schitterende Vechtpark. In Hardenberg wordt een bezoek gebracht aan het museum het Stadhuus. De Vecht komen we vervolgens weer tegen in het brinkdorp Rheeze, de Disselbelt in Diffelen en de vistrap in Junne.
Trekpleister
Voor dat de Hanzestad Ommen wordt aangedaan, worden de zandverstuivingen van de Beerzer Bulten en de Sahara bezocht. In het toeristische trekpleister Ommen zijn filmbeelden gemaakt in het centrum, in het streekmuseum met het voormalige tolhuis en in het Tinnen Figuren Museum. Voor Vilsteren ontmoeten de Regge en de Vecht elkaar en stromen hier samen verder. Tegenover de monding van de Regge in de Vecht wordt een bezoek gebracht aan het cultuurhistorisch monument Varsen. Na het passeren van de stuw in Vilsteren stroomt de rivier de plaats Dalfsen binnen. In de omgeving van deze plaats worden een aantal historische landhuizen bezocht. In Zwolle volgen wij de Vecht via de stuw Vechterweerd, het Nieuwe Verlaat en de veerpont de Haersterveer tot aan de monding in het Zwarte Water.

ledenavond-2018-1
Foto:
Een kunstwerk in Eggerode geeft met 21 bronnetjes de steden en dorpen aan langs de Vecht.

ledenavond-2018-2
Foto:
Kunstwerk bij Neuenhaus waar de Vecht en Dinkel samen komen.