Collectie

In principe wordt alleen goed gedocumenteerd, uit Ommen en omstreken afkomstig materiaal aan de collectie toegevoegd. Het Streekmuseum Ommen verzamelt vooral passief via (deel)verzamelingen en voorwerpen die worden aangeboden.

krishnamurtiKrishnamurti
Ooit reisden jaarlijks vele honderden mensen naar de “Besthmenerberg” om te luisteren naar de preken van een Indiase wijsgeer. Zijn naam was Krishnamurti.
Het museum beschikt over diverse films en boeken (door hem en over hem geschreven).

 

 

kamp-erikaKamp Erika
In het Streekmuseum is een permanente tentoonstelling aanwezig van kamp Erika met onder andere een model van het kamp en een plattegrond van de oorspronkelijke & huidige situatie (zie foto).

 

 

 

oude-interieursOude interieurs
In het museum vindt u een oud schoolinterieur uit het begin van de 20e eeuw, een ouderwets huiskamertafereel en een oudsaksische boerenkeuken.

 

 

 

klederdrachtKlederdrachten
Het museum beschikt over een mooie collectie oude klederdrachten, sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de 19e en 20e eeuw.

 

 

 

hofkerCollectie Hofker
Het museum heeft inmiddels in de loop der jaren een unieke collectie etsen en pentekeningen van Hofker weten te verzamelen. Het merendeel hebben Ommen en omgeving tot onderwerp.

 

 

 

landbouwDe landbouw en veeteelt in Ommen en omgeving
In het naast de molen gelegen Tolhuis vindt u veel voorwerpen die vroeger door de boeren uit de omgeving werden gebruikt. Hier vindt u ook de oudsaksische boerenkeuken. Ook zijn hier diverse ambachten uitgebeeld.

 

 

gereedschappenGereedschap uit de 19e en 20e eeuw
In het tolhuis ook een grote verzameling van allerlei gereedschap uit de 19e en 20e eeuw.

 

 

 

 

bijenstalBijenstal
Op het terrein van het Streekmuseum is ook een bijenstal te bezichtigen. In een glazen bijenkast is te zien hoe het in een bijenwoning toegaat. Tijdens de openingstijden bestaat de mogelijkheid om onder deskundige leiding de molen te bezichtigen.

 

 

molenMolen
Tijdens de openingstijden bestaat in de maanden april t/m september ook de mogelijkheid om onder deskundige leiding de molen te bezichtigen.